Dry shaken: wat is het en waarom?

8/06/2023

Nieuwsflitz

Soms zie je me een cocktail eerst dry shaken; zonder ijs dus. Met name bij ‘sours’. Maar wat is dry shaken precies en waarom doen we het?

Dry shaken is een techniek die vaak wordt gebruikt bij het bereiden van cocktails en staat bekend om zijn vermogen om drankjes een unieke textuur en smaak te geven. Deze techniek houdt in dat de ingrediënten van een cocktail eerst zonder ijs worden geschud en vervolgens opnieuw worden geschud met ijs om de drank af te koelen en te verdunnen.

Het droog schudden van cocktails heeft verschillende voordelen. Ten eerste helpt het bij het creëren van een romige en schuimige textuur in de drank. Dit wordt bereikt door de ingrediënten stevig te schudden zonder ijs, waardoor er lucht in de mix komt en een mooie schuimlaag ontstaat. Het geeft de cocktail een luxueus gevoel en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie.

Daarnaast kan het droog schudden van cocktails de smaakervaring verbeteren. Door de ingrediënten zonder ijs te schudden, worden de aroma’s beter gemengd en geïntegreerd, waardoor de smaak van de cocktail intenser en complexer wordt. Bovendien kunnen sommige ingrediënten, zoals eiwitten of sappen, beter met elkaar mengen wanneer ze droog worden geschud, waardoor een zijdezachte consistentie ontstaat.

Wanneer de cocktail eenmaal droog is geschud, wordt deze opnieuw geschud met ijs om de drank te koelen en te verdunnen. Het ijs voegt een verfrissend element toe en zorgt ervoor dat de cocktail op de juiste temperatuur wordt geserveerd.

Kortom, dry shaken is een techniek die bartenders (en ik dus ook) gebruiken om cocktails een rijke textuur en intense smaak te geven. Het creëert een schuimige textuur en mengt de aroma’s van de ingrediënten op een harmonieuze manier. De techniek vereist wel wat extra inspanning, maar het resultaat is de moeite waard: een heerlijk verfijnde cocktailervaring.

#CheersBabes!

cocktail dry shake